Leggyakrabban kásaként fogyasztják és szinte mindenkinek megvan a saját legkedveltebb, leggyorsabb, legegyszerűbb, legkevesebb mosatlannal járó módszere és ízesítése. Egy adag kb. 25-30g zabpehelynek felel meg, amit másfél-kétszeres mennyiségű vízben vagy növényi tejben 5-10 perc alatt folyamatos kevergetés mellett készre főzünk. A másik legegyszerűbb módszer, ha éjszakára beáztatjuk ugyanennyi folyadékban és reggel átmelegítjük. Az ízesítésnek csak a képzeletünk szabhat határt, elkészíthető édesen, sósan, aszalt vagy friss gyümölccsel, kókuszchipsszel, karob porral, de natúran is fogyasztható.
A zabpelyhet gyakran használják még sütemények, kekszek készítéséhez, de beáztatva fasírtba, töltelékekbe is keverhető és panírozásra is alkalmas.
Összetevők: zabpehely
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1558 kJ / 368 Kcal |
Zsír: |
6,24 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0,96 g |
Szénhidrát: |
61,2 g |
- amelyből cukrok: |
1,3 g |
Rost: |
8,1 g |
Fehérje: |
12,7 g |
Só: |
0,02 g |